BİTKİSEL ATIK YAĞ

Bitkisel yağlar, zeytin, ayçiçeği, mısır, fındık, pamuk, soya, kanola ve aspir gibi yağlı bitki tohumlarından elde edilen yağların genel adıdır. Bu yağlar kızartma amacıyla en fazla 3 kez kullanıldıktan sonra atık haline gelir.

-Toprağa dökülen bitkisel atık yağ, toprağın yapısını bozar ve verim kaybına sebep olur.

-Lavaboya dökülen Bitkisel atık yağ, kanalizasyon sistemi ile Deniz, akarsu, göl ve nehir sularına karışabilmektedir. Bu durum suda yaşayan canlıların hayatını tehlikeye sokmaktadır.

-Lavaboya dökülen Bitkisel atık yağ, kanalizasyon sitemlerini tıkamaktadır, şehirlerin atık su arıtma maliyetlerini yükseltmektedir.

-İşletmeler lisanslı firmalarla sözleşme yaparak atık yağlarını bu firmalara vermeleri gerekmektedir. Yasadışı toplayıcılar tarafından alınan atık yağlar merdiven altı işlemler ile kanserojen madde içeren yağları tekrar piyasaya sürebilmektedir.

-Toplanan bitkisel atık yağlar, biyodizel yakıta dönüştürülerek dizel motorlarda kullanılmaktadır. Biyodizel, çevre dostu yakıt olup havayı daha az kirletir.


BİTKİSEL ATIK YAĞ BİRİKTİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bitkisel atık yağları, sızdırmaz plastik kaplarda veya pet şişelerde biriktirip ağzını sıkıca kapattıktan sonra alışveriş merkezlerinde ve belediyenin belirlemiş olduğu atık yağ toplama noktalarında bulunan atık yağ kumbaralarına atmalıyız.  




 

 

1 Ton BİTKİSEL ATIK YAĞ Ne Kazandırır?